Our mission is to ensure the generation of accurate and precise findings.

GET UPDATE

Please enter subscribe form shortcode

Dezinformacije i zablude o ishrani

Ishrana nije nauka o otkrićima, to je evolucija, a ne revolucija (prof. dr Jeanne Goldberg, Tufts University, USA). Nutritivne dezinformacije o hrani i ishrani predstavljaju davanje pogrešnih informacija o hrani i ishrani koje mogu imati štetene posledice po zdravlje ljudi. Nutritivne zablude jesu namerno stvaranje pogrešnih informacija o hrani i ishrani da bi se se verovalo u zabludu. Savez za nauku o hrani i ishrani u Sjedinjenim američkim državama (partnerstvo nekoliko profesionalnih naučnih udruženja, uključujući Akademiju za ishranu i dijetetiku, Američki koledž za ishranu i Američko društvo za ishranu) objavio je listu „10 crvenih zastava (upozorenja) nauke nutritivnim dezinformacijama/zabludama.”

Crvene zastavice imaju za cilj da pomognu građanima/potrošačima da kritično procene preporuke o ishrani bez obzira da li su iz novinskog članka, knjige o ishrani ili deklaracije proizvoda.

Izbegavajte:

1. preporuke koje obećavaju brzo rešenje (brz pad u telesnoj masi)
2. strašna upozorenja o opasnosti od jednog proizvoda ili režima ishrane (netačna tvrdnja da šargarepa ima puno šećera/visok glikemijski indeks ignorišići da šargarepa ima nisku energetsku vrednost i sadrži sadrži dijetna vlakna, karotene)
3. tvrdnje koje zvuče previše dobro da bi bile istinite (preporuka za konzumiranje više čokolade je sadrži flavonoide)
4. pojednostavljeni zaključci izvedeni iz složene studije (hlorogenska kiselina u kafi stvara više masnog tkiva kod miševa, kafa ne sadrži samo hlorogensku kiselinu)
5. preporuke zasnovane na jednoj studiji (konzumirane zasićenih masti nje rizik za KVB)
6. izjave koje su opovrgle ugledne naučne organizacije (iza nutritivne preporuke mora da stoji priznata naučna i stručna organizacija iz oblasti ishrane)
7. liste „dobre“ i „loše“ hrane (pojedinačana namirnica ne može biti samo dobra ili samo loša)
8. preporuke date za pomoć u prodaji proizvoda (dijetetski proizvodi za smanjenje telesne mase)
9. preporuke zasnovane na studijama koje nisu recenzirane (sprovedena studija bez ocene drugih stručnjaka)
10. preporuke iz studija koje ignorišu razlike među pojedincima ili grupama. (,,jedna veličina ne odgovara svima’’),.

Preporuka: ukoliko ne posedujete profesionalno nutritivno obrazovanje ne prihvatajte nutritivne savete sa društvenih mreža i drigih socijalnih grupa…obratite se dijetoterapeutu.